logoideiglenes
Mozgástér életmód klub 

 

A mozgásfajták sokszínűségét, étkezési ötleteket, életmódbeli tippeket felvonultató Tudástárunk egy rendkívül érdekes és egyedülálló anyaggal bővült a kínai gyógyászat ismerőjének tollából. Felszeghy Márton írása magáért beszél. 

Chi Kung

A Chi Kung eredete az ősidőkbe vész. Egy több ezer éves kínai módszerről van szó, ami főleg a taoista elveken alapul. A legismertebb elvek a Yin-Yang elmélete, az Öt Változó Állapot (ismertebb nevén Öt Elem) tana. Ezekre a taoista elvekre épülnek a kínai művészetek, a festészet, a zene, de ide tartozik a harcművészet, a gyógyítás, az asztrológia, a feng shui és a belső alkímia is.  

A Chi Kung (újabb írásmóddal: Qigong, ebben az írásban ezt használjuk) szó szerinti jelentése: belső energiával való munka. Olyan gyakorlatok, amik a mozgás, a légzés és a figyelem használatával befolyásolják az energiarendszerünket. Rengeteg féle Qigong létezik, és egy gyakorlatsornak is sok verzióját tanítják. Gyakorlatonként változó, hogy a mozgás, a légzés és a figyelem közül melyik összetevő a hangsúlyosabb, például vannak, amelyeknél a mozgás elmarad, csak a légzéssel és a tudattal dolgoznak. 

 

A Qigong gyakorlásának több különböző célja lehet: egészségmegőrzés, általános jól-lét érzése, konkrét betegségek gyógyítása, harcművészeti képességek fejlesztése vagy meditációs célok. 

A jógával sok párhuzamot mutat, mert a Qigong is a mozgás, a légzés és a figyelem összhangjára törekszik a gyakorlás közben. Szokták kínai jógának hívni, bár a jóga indai eredetű, és a gyakorlataik nagyon különböznek. Mégis mindkettő az ember teljességével dolgozó, elmélyülést kívánó, energiáinkat harmonizáló rendszer. 

A belső energia, a Qi (régebbi írásmóddal Chi), egy olyan életenergia, ami nem látható, közvetlenül nem mérhető, de tapasztalható, és hatását tudják műszerekkel is mérni

A Qi az egész világot átható energia, de szűkebb értelemben az ember életenergiájára szoktuk mondani. Ez a testi és lelki megnyilvánulásaink alapja. Ez adja a vitalitásunkat, és amikor a Qi harmonikusan áramlik bennünk, akkor kiegyensúlyozott lelkiállapotban vagyunk. A Qi mozgat, melegít, energiát ad a belső folyamatainkhoz a szervezetünkben és a lelki életünkben. Ennek hiánya vagy blokkolódása testi, illetve lelki problémákat okoz. A kínai gyógyászat a Qi hiányára, túlzott mennyiségére vagy rendellenes áramlására vezet vissza minden testi és lelki betegséget vagy diszharmóniát, és a Qi befolyásolásán keresztül tud hatni.

A teljes tanulmányt a Tudástárban tesszük elérhetővé.

ME KLUB –
A mozgástér életmód klubbja

Kapcsolat:

+36 70 469 9973
2600 Vác, Naszály út 18.
[email protected]

 

Támogatás

Impresszum

Feliratkozás hírlevelünkre: